IN OPDRACHT VAN
TOERISME LEUVEN

Het Villerscollege

Het Rijksarchief Leuven is gevestigd in het 18de-eeuwse Villerscollege in de Vaartstraat, nummer 24. In dit prachtig gerestaureerde refugehuis van de abdij van Villers-La-Ville klopt een eeuwenoud hart. Je voelt er de sfeer en de geschiedenis van drie eeuwen.

Het jong kloppend hart bevindt zich in het nieuwe moderne gebouw achter het refugehuis. Het is vorig jaar in gebruik genomen en telt zes verdiepingen, waarvan drie onder de grond.

HET GEBOUW
MET TWEE HARTEN

Het Rijksarchief

Bijzonder aan dit dubbel-gebouw is dat de sfeer en de geest die vooraan in het Villerscollege heerst, tastbaar terug te vinden is in de archieven van het nieuwe gebouw achteraan.

Het Rijksarchief te Leuven is een historische werkplaats, waar iedereen die informatie zoekt, de weelde van de archiefbronnen kan ontdekken en bestuderen. Tijdens Open Monumentendag zullen historische vertellers vroegere tijden oproepen, oude muziek zal weerklinken en hedendaagse dans zal er te zien zijn.


RONDLEIDINGEN

HISTORISCHE
VERTELLERS

OUDE MUZIEK EN
HEDENDAAGSE DANS

Indien je het Rijksarchief ten gronde wil bekijken, dan kan je best inschrijven voor een rondleidingen die de medewerkers van het Rijksarchief organiseren.
Deze uitgebreide rondleiding brengt je doorheen het hele gebouw en duurt 45 à 60 min.

17de EEUW

Improvisator Marc Breban vertelt over Dominicus Gerard, cisterciënzer in het Villescollege. Hoe hij door de abt van de Abdij van Villers-La-Ville in 1785 uitgezonden werd om te studeren aan de Universiteit van Leuven. Zijn gegevens vinden we terug in de naamregisters van de oude Universiteit van Leuven.

15de EEUW

Verteller Fred Versonnen heeft het over Anthonis van der Phalisen, kapelaan en organist in de Sint-Pieterskerk tot 1487, beter bekend als Pape Toone. Je vindt hem in de buurt van het restant van het archief van het Kapittel van Sint-Pieter.

19de EEUW

Verteller Rien Van Meensel heeft het over Anna Maria Van Meensel. Deze naamgenote (en voorouder?) stond haar zoon Jacobus af aan het vondelingenhuis in de Barbarastaat op 21 januari 1824. Zo staat het opgetekend in het parochieregister van OLV-ter-Predikheren.

INDIVIduo "Svarta Rosor"

Zangeres Mieke Segers houdt van Sibelius en van Berlioz, dat onderlijnt ze met een streepje Rachmaninov. Yentl De Werdt danst, al heel haar leven, van ballet tot hedendaags. Mieke en Yentl komen van dezelfde plek, ze kennen mekaar, al van altijd.

INDIVIduo “Quante Volte”

Zangeres Noémie Schellens is ‘stadssopraan’ van Leuven, haar muziek is Monteverdi, Bellini, Purcell en Rachmmaninov, in mekaar geweven tot een compositie. Haar danspartner Nathan Jardin leidt en ondersteunt haar. Muziek en dans vloeien samen, een duet.


OPEN MONUMENTENDAG LEUVEN 2012

HET RIJKSARCHIEF IN HET VILLERSCOLLEGE TE LEUVEN

Doorlopend

10u30: INDIVIduo “Quante Volte”
11u30: INDIVIduo "Svarta Rosor"
12u30: INDIVIduo “Quante Volte”
13u30: INDIVIduo "Svarta Rosor"
14u30: INDIVIduo “Quante Volte”
15u30: INDIVIduo "Svarta Rosor"
16u30: INDIVIduo “Quante Volte”
17u30: INDIVIduo "Svarta Rosor"

UURREGELING

HISTORISCHE VERTELLERS

INDIVIduo

RONDLEIDING

11u: Rondleiding Rijksarchief

13u: Rondleiding Rijksarchief

15u: Rondleiding Rijksarchief

17u: Rondleiding Rijksarchief

Adres: Het Rijksarchief Leuven, Vaartstraat 24 Leuven
Datum: 9 september 2011, van 10u tot 18u
Toegang: gratis

PRAKTISCH